Nord-Trøndelag fylkeskommune
Postadresse: Den kulturelle skolesekken, Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Besøksadresse: Fylkes hus, Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Kontaktperson:
Falstad: "Kjære born og andre" - brev fra fangensk...
Produksjonsliste
Program

Falstad: "Kjære born og andre" - brev fra fangenskap 1941 - 1945

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Dette er et fire timers undervisningsopplegg med fokus på fangehistorie fra andre verdenskrig og menneskerettigheter. Opplegget tar utgangspunkt i Falstads historie, og lar fangene fortelle gjennom bruk av unike kilder som bl.a. viser korrespondanse fra krigsårene mellom fanger og deres familier, mellom okkupasjonsmakt og sivilbefolkning. Gjennom en aktiv læringsprosess vil elevene utfordres til kritisk tenkning rundt kildebruk, historiebruk og minnekultur. Dette danner grunnlaget for refleksjon rundt dagsaktuell tematikk, som demokrati, rasisme og antisemittisme.

Tidsvitnene fra andre verdenskrig er i ferd med å forsvinne. Men kildene de etterlot seg i form av brev og nedskrevne tanker gir tilgang til historiene deres. Disse historiene åpner dørene til en verden der brevskriverne og mottakerne levde under et totalitært regime, med streng sensur, sterke begrensninger av rettigheter og stor risiko for straff. Hva kan brevene fortelle oss i dag om ytringsfrihet, og om ytringers betydning for mennesker som lever i antidemokratiske samfunn?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nord-Trøndelag fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Falstadsenteret

Om kunstner / utøver / gruppe

Stiftelsen Falstadsenteret ble etablert i august 2000 som «nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter».

Falstadsenteret tilbyr undervisning om Falstad fangeleir, andre verdenskrig og menneskerettigheter til elever, studenter, voksne og andre grupper. Hvert år besøker over 6000 personer senteret for å delta i undervisning. Elever i ungdomsskole og videregående skole utgjør de største besøksgruppene. Mange kommer gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS), men det er ikke nødvendig å ha avtale med DKS for å bestille undervisningsopplegg.

Menneskerettigheter og historie er sentrale tema i undervisningsoppleggene på Falstad. Undervisningen har som mål å bidra til økt forståelse av sammenhenger mellom fortid, nåtid og framtid. Stedets historie ligger til grunn for å fremme refleksjoner rundt menneskerettigheter og demokrati.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Falstadsenteret
Foto: Falstadsenteret
Fra utstillingen "Kjære born og andre"
Foto: Falstadsenteret
Kulturarv
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
DKS-koordinator VGS: Henning Lystad, henning.lystad@ntfk.no, tlf. 40 22 81 49
Kontaktperson utøver
Anne Line Løvlie Kristoffersen, anne.line.lovlie.kristoffersen@falstadsenteret.no, 74 02 80 44
Programlengde
4 timer
Maks publikumsantall
35
Arena / rom
På Falstadsenteret
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Nord-Trøndelag fylkeskommune