Nord-Trøndelag fylkeskommune
Postadresse: Den kulturelle skolesekken, Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Besøksadresse: Fylkes hus, Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Kontaktperson:
Tungeskjærerne
Produksjonsliste
Program

Tungeskjærerne

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Tungeskjærerne er en barnedokumentar om barn som skjærer torsketunger.  I filmen følger vi Ylva fra Oslo som skal prøve å skjære tunger for første gang.

Hva vil det si å ha et bra barneliv? Blir barn i dag overbeskyttet? Barna som vi møter i denne filmen er eksempel på det stikk motsatte; Vi er i Nord-Norge, nærmere bestemt landets største fiskerikommune, Øksnes i Vesterålen. Sammen med fiskere som sløyer torsk mens blodet spruter, står Tobias (10) bøyd over et kar med avkappede torskehoder. Han svinger kniven skremmende kjapt, mens han skjærer torsketunger som han trer ned på en lang, skarp spiker. Her nede på kaia har Tobias og 100-talls andre barn tjent sine egne penger fra 5-årsalderen. De jobber som torsketungeskjærere, og mange kan tjene opp mot 50 000 kroner i løpet av vinteren. Denne jobben har alltid vært forbeholdt barn, en tradisjon som har vart like lenge som fiskernes eksistens.

Lærerveiledning

Du finner lærerveiledning og for- og etttarbeid i filmstudiearket. Dette kan du enkelt skrive ut via knappen nederst på arket. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nord-Trøndelag fylkeskommune
  • Produsent: Medieoperatørene as
  • Idé/opplegg: Solveig Melkeraaen (regissør hos Medieoperatørene)

Om kunstner / utøver / gruppe

Solveig Melkeraaen (regissør hos Medieoperatørene) er en av Norges mest anerkjente dokumentarregissører. Hun har blant annet laget filmen Flink pike, og turnerte i DKS Akershus med den i 2014.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Tungeskjærerne I
Foto: Medieoperatørene
Tungeskjørerne II
Foto: Medieoperatørene
Ylva og Tobias
Foto: Medieoperatørene
Film
Trinn: 1 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Medieoperatørene as
Programlengde
135 minutter
Maks publikumsantall
400
Arena / rom
Forsøk å gjøre visningen til en god kinoopplevelse for barna. Demp eller blend lyset og skap gjerne kinostemning hvis mulig.
Merknad for spillested
Filmen distribueres via lenke i god tid og skolen velger selv når/hvor/hvordan de viser filmen. Det vil være mulig for lærere å se filmen på forhånd, hvis det er ønskelig i forhold til oppgavene i filmstudiearket. Vi anbefaler å teste oppkobling/avspilling før visning.
Merknad
Regissøren Solveig Melkeraaen har en introduksjon i starten av filmen.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Nord-Trøndelag fylkeskommune
Produsent:
Medieoperatørene as