Nord-Trøndelag fylkeskommune
Postadresse: Den kulturelle skolesekken, Postboks 2560, 7735 Steinkjer
Besøksadresse: Fylkes hus, Seilmakergata 2, 7725 Steinkjer
Kontaktperson:
Fargemysteriet Johannes Rian
Produksjonsliste
Program

Fargemysteriet Johannes Rian

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

I produksjonen ‘Fargemysteriet Johs Rian’ inviteres vi inn i Johannes Rians kunst og hans spennende fargebruk. Formidling og verksted gjennomføres av to formidlere fra Kunstmuseet Nord-Trøndelag.

Rian valgte maleriet og benyttet bevisst farger i sine uttrykk. Rians senere malerier er helt abstrakte. Det kreves fantasi og innlevelse for å oppleve denne type kunst, fordi det ikke viser direkte hva det forestiller. De aller seneste bildene Rian malte er komposisjoner av felter i forskjellige farger. Når vi ser nærmere på hva Rians kunstverk egentlig forteller oss, er det fint å huske på at det som en kunstner produserer er ofte mer komplisert enn det vi kan forklare med ord.

Rians tidlige malerier viser norsk natur og figurer i landskapet. En figur i et landskap handler ofte om opplevelsen av å være menneske i verden. Hva er forskjellen på å være inne eller ute. Ute finner vi det organiske naturlige landskap som er fylt med trær, fjell, vann, planter, den uendelige himmel, osv. Det er ingen dyr i Rians bilder, noe som også peker på at han vil fortelle oss om menneskets opplevelse av omgivelsene. Inne finner vi vegger, gulv og tak som begrenser vår opplevelse av rommet.

Verkstedet har kunstnerisk og kreativ verdi med sentrale elementer av geometri, biologi og historie. Inngangen kan knyttes til flere fag med mulighet for utforsking av farger: Hvordan og hvorfor vi ser farger? Hva er et abstrakt uttrykk i forhold til et figurativt bilde? Målet her blir å gi en full forståelse av hvordan farger dannes på netthinnen ved hjelp av lys, det menneskelige øye og hjernens evne til å integrere inntrykk av verden omkring oss. Ved å male et bilde, kan man vise en personlig opplevelse som ikke kan forklares med ord, som andre ikke har sett eller opplevd. 

Lærerveiledning

Klassetrinn 1. til 4. arbeider med fargelære som fargesirkler, primær og komplementærfarger. Kan male røde og grønne epler, appelsiner med lys og skygge virkninger i oransje og blått, sitroner i gult og lilla. Bevisst bruk av primær og komplementærfarger for å skape dybde, illusjon av 3D, kontraster mellom lys og skygge. Lommelykt eksperimenter.

En oppgave kan være å male etterbilder inspirert av Johs. Rians fargekomposisjoner og se hva resultatet blir. Alternativt males landskapsbilder inspirert av det man ser ute. Så bruker man disse maleriene til å male abstrakte etterbilder. 

Vi bretter papir i Rian farger og lager origamikuler i 3 dimensjoner.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nord-Trøndelag fylkeskommune
  • Produsent: Kunstmuseet i Nord-Trøndelag

Om kunstner / utøver / gruppe


Medvirkende

Multimedia og vedlegg

Bilder

Fargesirkel
Foto: Kunstmuseet Nord-Trøndelag
Blaat og sort mot purpur Helios, 1974
Foto: © Johs Rian / BONO 2017
Origami
Foto: Kunstmuseet Nord-Trøndelag
Maleri
Foto: Kunstmuseet Nord-Trøndelag
Visuell kunst
Trinn: 1 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Programlengde
80 minutter
Maks publikumsantall
28
Er workshop
Ja
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
20 min.
Rom/areal, bredde, lengde, takhøyde, veggareal
Klasserom 30m2. Blending er viktig siden det eksperimenteres med lys og farger og visning av digitale bilder. Formidlerne har selv med digital prosjektor men trenger tilgang til en hvit vegg men hvis skolen har digitalt utstyr selv, er det fint.
Må blendes
Ja
Arrangører
Arrangert av:
Nord-Trøndelag fylkeskommune
Produsent:
Kunstmuseet i Nord-Trøndelag
Medvirkende
  • Ingeborg P. Bodzioch (Museumspedagog/formidler)
  • Kyien Fox (Formidler (H17))
  • Frida Johnsen (Formidler (H17)
  • Yvonne Antonsen (Formidler (V18))